Тихомир Бајић: рецепт за успешан стартап

08/08/2022

Написао:Катапулт

Успешан стартап има визију и решава конкретан проблем у који је неко спреман да инвестира.

Са двадесетогодишњим искуством у развоју стартапова широм света, Тихомир Бајић пружа менторску подршку и нашим стартаповима у оквиру Катапулт програма. Стартап заједница је већ чула за момка који је изградио статус једног од најуспешнијих Срба у Силицијумској долини, а његова мисија у програму Катапулт је да учеснике припреми за освајање додатних инвестиција.

„Мој савет стартапима је да кроз узајамни рад са мном, али и другим менторима, припреме своју причу, односно покажу колико брзо њихов стартап може да напредује и расте, те да дођу до добитне комбинације која ће за већину ових стартапа омогућити да придобију инострани капитал као резултат“, истиче Тихомир за Катапулт.

Једино кроз праксу, вежбе, препреке и довољно времена може да се покаже колико брзо један стартап може да напредује и расте. Тако долазимо до правог решења које ће за већину ових стартапова резултирати добијањем иностраног капитала.
Тихомир, Катапулт ментор.

Како до успеха

За развој успешног стратапа неопходно је да дугорочно и успешно послује, да ствара добит и да успоставља прилив капитала. Успех такође подразумева и добар тим, окупљен око идеје која решава конкретан проблем.

Поред финансијског аспекта, визија стартапа je један од есенцијалних фактора. Решавање конкретног проблема у који је неко спреман да инвестира и довољно велико тржиште које ће моћи да врати уложени капитал, кључни су за успех једног стартапа.

Тихомир верује у потенцијал српских стартапова и, из тог разлога, већ је инвестирао у неке од учесника Катапулт програма.

Циљ Катапулт акцелетартора је управо свеобухватна подршка на путу до успеха. Како Тихомир наводи, Светска банка је окупила квалитетан пул локалних и међународних ментора који имају стручно знање и искуство са радом акцелератора широм света.

„Моја улога је да припремим што већи број стартапова који пролази кроз Катапулт акцелератор да буду спремни да се представе инвеститорима и добију додатне финансије по истеку овог програма”, објаснио је Тихомир.

Изазови и очекивања

Србија је мало тржиште на које циљају само један или два од 19 учесника у Катапулт акцелератору. Тихомир констатује да инострана тржишта пружају далеко веће могућности за стицање капитала и да управо зато наши стартапови морају бити спремни за такмичење на глобалном нивоу.

Кључни изазов за наше стартапове јесте што послују у једној земљи, а усмерени су на кориснике из друге.

„Група ментора које смо окупили покушава да олакша излазак стартапова на инострано тржиште. То је једна од главних ствари у систему коју покушавамо да пребродимо, јер, на крају крајева, то тржиште је много веће што се тиче капитала и куповне моћи”, рекао је Тихомир.

Тихомир очекује да би већина одабраних предузећа у Катапулту у следећих 6 до 12 месеци могла да осигура додатне инвестиције. Ускоро, успех ових предузећа може бити препознатљив, а на основу њиховог искуства Катапулт може добити следећу генерацију успешних стартапова.

„Једино кроз праксу, вежбе, препреке и довољно времена може да се покаже колико брзо један стартап може да напредује и расте. Тако долазимо до правог решења које ће за већину ових стартапова резултирати добијањем иностраног капитала”, закључио је Тихомир.

Упознајте ментора

Тихомир Бајић је 2006. године дипломирао на Универзитету у Торонту. Са већ формираном визијом чиме жели да се бави у будућности, 2011. године се сели из Торонта у Сан Франциско, конкретно — у Силицијумску долину, најјачу заједницу за све који се баве бизнисом.

Тихомир је један од оснивача организације Serbian Entrepreneurs у Сан Франциску, која окупља преко 200 успешних предузетника широм света. Циљ им је да помогну једни другима али и да оснаже развој стартап екосистема у Србији.

Тихомир има богато искуство у развоју стартапова из различитих индустрија широм света. Тренутно је на позицији извршног директора компаније LТSE Software.

Овај љубитељ стартапова континуирано ради на унапређењу нашег стартап екосистема и пружа свесрдну подршку нашим предузетницима у дијаспори. Као бизнис анђео, Тихомир активно улаже у нове стартапе у Србији и дијаспори сваког месеца, а такође је покренуо и инвестициони фонд Fifth Quarter Ventures.