Шта је Катапулт?

Покренут од стране Фонда за иновациону делатност, Катапулт је програм акцелерације намењен иновативним предузећима, оријентисаним на раст у раним фазама развоја, који им даје подршку и средства потребна за реализацију идеја.

Катапулт је део Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE) који се надовезује на деценију успешне сарадње Владе Републике Србије, Европске уније и Светске банке, посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђена су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство просвете, науке и технолошког развоја) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра.

Преглед програма

Преглед програма

Током три месеца, Катапулт ће подржати до 20 предузећа (класификованих у две категорије — Ideation и Scale-up), повезујући их са експертима из индустрије и менторима са доказаном способношћу да развијају компаније.

Сваком предузећу ће бити додељен водећи ментор који ће координирати општи план менторства, уз могућност додељивања ментора из матичне земље и/или стручњака за дату област, као и додатних ментора за испуњавање недостатака у знању из специфичне области.

Селекција

Повезивање са менторима

Развој
капацитета

Финална презентација


Преглед програма

Развој капацитета

Цео менторски програм биће у великој мери прилагођен специфичним потребама предузећа изабраних за учешће у програму.

Ментори ће проценити потребе додељеног предузећа и помоћи му на путу ка остваривању пословних циљева и кључних индикатора перформанси.

1 Пословна оријентација
2 Недеље за раст
3 Припрема за прикупљање средстава.

Развој капацитета

1. Пословна оријентација.

Процена и приоритетизација потреба предузећа и дефинисање основа.

Процена личних вештина.

 • Како предузеће приступа стратегијама успеха: оријентација ка производњи, производу, маркетингу или продаји.

 • Идентификовање потенцијалних клијената, проучавање профила клијената ради унапређења маркетиншког приступа, прилагођавање инвентара ради привлачења највећег броја клијената; праћење односа са купцима.

Савети стручњака из индустрије, техничка подршка професионалаца у финансијској и правној области.

Развој капацитета

2. Недеље за раст.

Времe убрзаног учења и менторисања како би се побољшао потенцијал за раст сваког предузећа - кроз изградњу капацитета и унапређење компетенција кључног особља.

 • Проучавање нових могућности развоја производа у целокупном процесу извођења производа на тржиште, почевши од препознавања тржишне прилике, па све до лансирања.

 • Идентификација тржишта и тржишног потенцијала, израчунавање потенцијалне величине тржишта, стопе раста тржишта, конкуренције и профитабилности.

 • Препознавање стратегија које ће управљати одлукама и изборима стартапа кад су у питању циљани корисници, технологије које ће бити примењене, организациони идентитет и позиционирање у односу на конкуренцију; разумевање скалирања као кључног дела стратегије раста стартапа.

 • Идентификовање HR решења која задовољавају потребе предузећа уз задржавање флексибилности; запошљавање, развој и задржавање запослених; изградња и одржавање политике предузећа која омогућавају здраво и сигурно радно окружење.

Савети стручњака из индустрије, техничка подршка професионалаца у финансијској и правној области.

Развој капацитета

3. Припрема за прикупљање средстава..

Усавршавање презентације и материјала за инвеститоре

 • Циљање одговарајућих купаца, разумевање кључних увида, реализација према плану који заиста повећава приходе; јасна понуда вредности, лични outreach, прави комерцијални процеси за раст и долазак до следећег круга финансирања.

 • Прављење стартап презентације, успешно презентовање стартапа инвеститорима, разумевање типова ризичног/инвестиционог капитала и анђеоских инвеститора. Учење о уговорним структурама и инвестиционом процесу.

Савети стручњака из индустрије, техничка подршка професионалаца у финансијској и правној области.

Циљ Катапулта је да повеже стартапе и инвеститоре

Једној страни омогућује да оствари прилику за реализацију својих циљева, а другој прилику да препозна успешна предузећа и инвестира у њих.

Имам стартап. Зашто треба да учествујем?

 • Ово је интензиван, свеобухватан српски програм креиран да помогне предузећима у савладавању препрека на неким од најтежих корака у развоју стартапа.
 • Катапулт обезбеђује грантове, истовремено повезујући осниваче стартапа са искусним инвеститорима.
 • Кроз учешће стартапи добијају посвећеног главног ментора, приступ бази локалних и глобалних ментора и постају део изабране мреже српских стартапа.
 • Стартапи су до сада морали да трагају за сличним програмима акцелерације у иностранству. Катапулт је приступачно и ефикасно решење за било који локални стартап који тражи подршку у даљем расту и развоју.

Ја сам потенцијални инвеститор. Зашто треба да учествујем?

 • Посматрајте Катапулт као филтер. Он пажљиво разматра и бира перспективне стартапе, штедећи вам време потребно да уочите оне који заиста имају потенцијал за раст.
 • Добијате рану прилику да упознате и инвестирате у предузећа са потенцијалом да постигну велики успех и постану глобални играчи.
 • Повезујете се са талентованим тимовима који су отворени за учење, рад са менторима и прихватање добијених смерница.
 • Ваше учешће је кључно за унапређење стартап сцене у Србији и оснаживање генерације будућих лидера у области савремених технологија и иновација.

ПРВИ СРПСКИ АКЦЕЛЕРАТОР: КАТАПУЛТ

Катапулт програм је први прави акцелератор за стартап предузећа у Србији, препознат по успешним пројектима, резултатима и кредибилитету.

Наши корпоративни партнери

Стартап приче

Шансе за успех нису један према милион. Ево пет успешних прича учесника са претходних програма Фонда за иновациону делатност!

Кликни за још стартап прича