Тим као кључ успешног предузетништва

05/09/2022

Написао:Катапулт

Када је тим флексибилан и спреман да учи од клијената и тржишта, а истовремено има визију из које расту права решења, тада предузеће може да ниже успехе.

Мајкл Шимански (Michael Szymanski) један је од најистакнутијих стручних консултаната за предузетништво унутар Светске банке. Као ментор у Катапулт програму акцелерације, Мајкл припрема изабране стартапе за освајање тржишта. Знање и искуство које Мајкл и остали Катапулт ментори преносе стартапима омогућиће учесницима програма да се развијају у смеру дефинисаних бизнис циљева.

„Од велике је важности што су у Катапулту присутни и домаћи и страни ментори, јер тако можемо да допринесемо отварању и ширењу не само локалне мреже у Србији и региону, већ и креирању контакта на глобалном тржишту који могу помоћи одабраним стартаповима да достигну следећи ниво у развоју“, наводи Шимански.

Мајклова улога унутар програма јесте да Катапулт полазнике припреми за достизање додатних инвестиција и да им омогући приступ алатима за анализу и евалуацију постигнутих резултата.

Кључ је имати страствену визију, понашати се као предузетник и бити флексибилан и спреман на учење од клијената и тржишта
Шимански, Катапулт ментор.

Визија и флексибилност

Интензивна интеракција и комуникација су основе за претрагу нових тржишта на којима производи Катапулт стартапа треба да буду препознати и прихваћени. Рад стартапа са менторима управо доприноси јачању комуникације и учвршћивању везе са клијентима и инвеститорима.

Импресиониран програмом Катапулт, Шимански има само речи хвале за наше прве учеснике и динамику њиховог равоја. Према његовим речима, наши стартапи и њихова иновативна решења изузетног су квалитета, а уз подршку ментора ускоро ће моћи да се такмиче на глобалном нивоу.

За Шиманског, успешaн стратап јe онај који је профитабилан и који има јасну визију. Такође, неизоставни фактор за успех јесте амбиција тима да континуирано ради на унапређењу пословања и на развоју и комерцијализацији производа.

„Кључ је имати страствену визију, понашати се као предузетник и бити флексибилан и спреман на учење од клијената и тржишта“, истиче Шимански.

Када се постави у улогу инвеститора, Шимански саветује стартапе да никада не одустају од својих идеја и да изнова креирају нове циљеве. За додатне инвестиције, потребно је показати спремност за изазове које предузетништво носи са собом.

Упознајте ментора

Унутар Светске банке, Мајкл Шимански је фокусиран на директни рад са младим предузећима у раној фази развоја.

Предузетништво је његова највећа страст. У жељи да предузећима у раној фази развоја пружи пуну подршку, Шимански организује разне обуке на актуелне теме попут прикупљања и извора финансирања, комерцијализације и креирања нових производа, ефективних метода продаје, изградње и управљања професионалним продајним организацијама.

Посвећен стартапима, Шимански иза себе има задовољна успешна предузећа којима је помагао у изради робусне стратегије за наступ на другим тржиштима, укључујући и такозване „интервјуе 360 степени“, анализе исплативости пословног модела, креирање оквира који осигуравају позиционирање производа и услуга према потребама купаца.

Поред професорског звања на Универзитету у Оксфорду и импресивне професионалне каријере, Мајкл Шимански је дизајнирао и имплементирао практичан, пословно фокусиран програм акцелерације, као део Центра за климатске иновације Светске бнаке у Гани.